Opinie juridică | consecințele deciziei CJUE privind prescripția răspunderii penale
01.08.2023Opinie juridică - consecinţele Deciziei C.J.U.E. din 24 iulie 2023 în cazul soluţiilor de clasare împotriva cărora suspecţii / inculpaţii nu au uzat de procedura prev. de art.339-340 şi urm. C.proc.pen.
În contextul Deciziei C.J.U.E. din 24 iulie referitoare la aplicabilitatea deciziilor C.C.R. nr. 297 din 26 aprilie 2018 şi nr. 358 din 26 mai 2022, precum şi a H.P.-ului Î.C.C.J. nr.67/2022, soluţiile de netrimitere în judecată, dispuse ca urmare a constatării împlinirii termenului de prescripţie a răspunderii penale, care nu au fost contestate conform art.339 -340 C.proc.pen. la procurorul ierarhic superior/judecătorul de cameră preliminară, vor putea fi infirmate şi redeschisă urmărirea penală, oricând, până la împlinirea termenului de prescripţie a urmăririi penale conform art.154-155 C.proc.pen. de către procurorul ierarhic superior.
Această opinie are la bază atribuţiile conferite procurorului ierarhic superior prin art. 335 C.proc.pen. coroborat cu Ordinul nr.5 din 12 ianuarie 2016 privind reglementarea activităţii de control în cadrul Ministerului Public, conform căruia procurorii ierarhici superiori, din oficiu, au dreptul, cu prilejul controalelor operativ-curente/controalelor tematice, de a examina legalitatea soluţiilor dispuse de procurorii din subordine, iar în situaţia în care constată că, soluţia este dată cu nerespectarea dispoziţiilor legale poate să o infirme motivat şi pe cale de consecinţă să dispună redeschiderea urmăririi penale.
Sunt exceptate de la o astfel de situaţie, doar cauzele penale în care suspecţii/inculpaţii au formulat plângere împotriva soluţiei atât la procurorul ierarhic superior cât şi la judecătorul de cameră preliminară, conform art.339-340 C.proc.pen., deoarece hotărârea pronunţată de judecătorul de cameră preliminară capătă autoritate de lucru judecat şi numai poate fi verificată soluţia de clasare, din oficiu, de către procurorul ierarhic superior.
O altă problemă de drept ce poate fi întâlnită în astfel de situaţii va fi aceea, în care într-o cauză penală au fost cercetate mai multe persoane cu diverse calităţi procesuale (suspecţi, inculpaţi), iar împotriva soluţiei de clasare au formulat plângere conform art. 339-340 C.proc.pen. doar unii dintre suspecţi/inculpaţi, în timp ce ceilalţi au solicitat continuarea procesului penal conform art. 18 C.proc.pen.
Într-o astfel de situaţie, trebuie reţinut că, autoritatea de lucru judecat a hotărârii pronunţate în procedura prev. de art. 340 C.proc.pen. va opera doar pentru cei care au formulat plângere împotriva soluţiei de clasare.
În loc de concluzie, în raport de cele expuse, coroborat cu practica unităţilor de parchet, a celor două direcţii din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, având în vedere şi recursul în casație declarat de P.Î.C.C.J. împotriva Deciziei nr. 237 din 21 iulie 2023 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - Secţia Penală, precum şi cererea de sesizare a Înaltei Curți de Casație și Justiție în vederea pronunțării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept inserată în cuprinsul motivelor de recurs, se impune ca fiecare suspect/inculpat să aibă în vedere, la momentul în care are dreptul de a decide cu privire la oportunitatea contestării soluţiei de clasare, atât avantajele cât şi dezavantajele ce le oferă continuarea urmării penale versus plângerea împotriva soluţiei. Numai astfel, se poate realiza o protecţie conştientă, viitoare a suspectului/inculpatului, faţă de care s-a dispus clasarea ca urmare a împlinirii termenului de prescripţie a răspunderii penale în lumina deciziilor C.C.R. nr. 297 din 26 aprilie 2018 şi nr. 358 din 26 mai 2022 şi a H.P.-ului Î.C.C.J. nr.67/2022 prin explicarea avantajelor şi dezavantajelor unei decizii privind exercitarea căilor de atac conferite de legiuitor.
Avocat Herciu Carmen,
Drobeta Turnu-Severin, Mehedinți
Acest site folosește "cookies". Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora. Vezi politica cookie.