Potrivit art. 335 CP, "(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
(2) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(3) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana care încredinţează un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care ştie că se află în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) sau alin. (2) sau sub influenţa alcoolului ori a unor substanţe psihoactive.
Prin articolul 335 C.p. legiuitorul a incriminat trei forme distincte de comitere.
În prima variantă, din punct de vedere al probatoriului sub aspectul laturii subiective se pot întâlni situaţii în care conducătorul auto este în eroare cu privire la natura unui segment de drum pe care este depistat că a condus fără permis de conducere.
În aceste situaţii un rol decisiv în adoptarea soluţiei de către procuror, respectiv judecător îl au probele solicitate a fi administrate în favoarea suspectului/inculpatului . Efectuarea unei apărări eficiente poate duce la adoptarea cu celeritate a soluţiei legale.
În varianta a doua, teza I , legiuitorul a urmărit să sancționeze într-o variantă atenuată persoanele care dețin în principiu abilitatea de a conduce un vehicul, aspect recunoscut prin dobândirea la un moment dat a dreptului de a conduce, dar, din diverse motive, precum anularea, suspendarea, retragerea permisului, neconformitatea acestuia cu categoria vehiculului sau cu normele internaționale, ele nu pot conduce un vehicul în condițiile date.
Şi în acest caz, sub aspectul laturii obiective trebuie să se facă dovada că la momentul depistării de către lucrătorii de poliţie suspectul/inculpatul a avut cunoştinţă de măsura anulării, suspendării sau retragerii permisului de conducere, în caz contrar nu se poate dispune condamnarea .
La analiza subzistenţei infracţiunii prev. de art. 335 alin.2 teza a II sub aspectul laturii obiective sunt avute în vedere Directiva 2006/126/CE privind permisele de conducere, din 20 decembrie 2006, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. 403 din 30 decembrie 2006, Convenția din 8 noiembrie 1968 asupra circulației rutiere, publicată în Buletinul Oficial nr. 86 din 20 octombrie 1980 şi nu în ultimul rând Decizia nr. 78 din 28 noiembrie 2022 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie-Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală publicată în Monitorul Oficial nr. 51 din 18 ianuarie 2023.
În concluzie, soluţia este determinată de probatoriul administrat încă de la momentul săvârşirii presupusei infracţiuni, rolul avocatului fiind esenţial.
Avocat Herciu Carmen-Constanța | Baroul Mehedinți | Drobeta-Turnu Severin
Acest site folosește "cookies". Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora. Vezi politica cookie.